Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Egy saját vállalkozás rengeteg szabadságot ad

Egy saját vállalkozás rengeteg szabadságot ad. Magad intézheted a dolgaidat, beoszthatod a saját időd, csak azt vállalod el, ami szimpatikus. Magad ura vagy, viszont magadra is vagy utalva. Ez adja a nehézségét is.
 

Mi volt a foglalkozásod azelőtt, hogy vállalkozni kezdtél? Mit szerettél és mit nem szerettél benne?

M.R.A. : Korábban adminisztrátor voltam férjem cégében, majd a három gyermek érkezésével itthon maradtam. Nem tudtam megülni a popómon nyugodtan, így törtem a fejem, mivel foglalkozhatnék ráérős időmben a gyerekek mellől, ami pénzt is hoz a konyhára. Blogot vezettem 8 éve sikeresen, így arra feküdtem rá még jobban és a szövegírásra, marketingre, SEO-ra. Rengeteg kurzuson részt vettem, tanultam, míg bele nem mertem vágni egy saját vállalkozásba végül. Szerettem a korábbi munkám is, csak három kicsi gyerek mellett nem volt rá kapacitásom, hogy itthonról eljárjak bárhová is. Minden hónapban legalább az egyikük itthon volt egy hetet betegen, ha épp nem engem fertőzött meg. A vállalkozás egyre sikeresebb volt, míg nem jött a Covid. Itt el kellett gondolkodnom, hogy a biztosra menjek vagy éljem a szabadúszók változatos életét vállalkozóként, ami nem mindig hoz elég bevételt és elég ingadozó. Végül a vállalkozást idén visszaadtam és a férjem cégéhez visszamentem adminisztrátornak. Viszont ő is látta a munkámban a potenciális lehetőséget, így felvette a tevékenységi köröket, noha ő teljesen más irányban vállalkozik. Így a cégben betöltött munkám mellett csinálhatom a külsős munkákat is szövegíróként, bloggerként. A káposzta is megmaradt és a kecske is jóllakott.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett? Milyen előnyöket reméltél és milyen nehézségekre készültél?

M.R.A.: Egy saját vállalkozás rengeteg szabadságot ad. Magad intézheted a dolgaidat, beoszthatod a saját időd, csak azt vállalod el, ami szimpatikus. Magad ura vagy, viszont magadra is vagy utalva. Ez adja a nehézségét is. Mindent neked kell megcsinálnod az adminisztrálástól a marketingig, a salesig. Beoszthatod az időd, ami nagyrészt úgy néz ki, hogy dolgozol és dolgozol, sokszor a saját családod, magánéleted rovására is. Nekem ez okozta a legnagyobb nehézséget és az árazás, hogy ne mondjak túl alacsony árat, de ne is pozícionáljam magam túl magasra. Illetve, hogy egy szombat este jövő kérésre ne ugorjak azonnal és üljek neki dolgozni, tudjak nemet is mondani.

Arra számoltam, hogy nehéz lesz ügyfeleket szerezni. Nem vagyok valami jó az önmarketingben. De az elégedett ügyfeleim megoldották helyettem, vitték a nevem tovább, ajánlottak másoknak is. Ennél több nem is kellhet, azt hiszem. A bizonytalansággal viszont nem számoltam. Hogy egyik hónapban annyi a munka, hogy alig győzöm, a következő hónap pedig csendes.

Milyen meglepetések értek a karrierváltás után? Mi az, amire nem tudtál felkészülni, vagy ami eszedbe sem jutott?

M.R.A.: Ahogy sokan mások is, a Coviddal sem számoltam. És azzal, hogy nem biztos, hogy elég a jövedelmem ahhoz, hogy egy teljes fizetést kitegyen. A biztonság hiánya meglepett, hogy zavart, nem tudom előre, a következő hónap hogy jön ki anyagilag.

Melyik a munkád számodra legkedvesebb része?

M.R.A.: Szövegíróként egyértelműen maga az írás. Imádok írni, bármiről is legyen szó.

Melyik területen vannak nehézségeid, nemszeretem részek?

M.R.A. : Számlázás és árazás. Főként az utóbbi. Nehéz jól belőni az árakat.

Mit a legnehezebb számodra jól kezelni a vállalkozói munkavégzésben?

M.R.A. : Az időkihasználtságot. Olykor túlvállalom magam. Ezen még dolgoznom kell.

Hogyan oldod meg a határidőre történő munkavégzést betegség vagy egyéb vis major esetén?

M.R.A.: Ritkán vállalok túl szoros határidős munkát. Bármi közbejöhet. Márpedig ahol három gyerek van, mint nálam, közbe is jön. Este, éjjeli munka is szóba jöhet, ha tényleg határidős valami és sürgető.

Hogyan szerezted az első ügyfeledet? Meglátásod szerint mik a klientúra kiépítésének buktatói?

M.R.A. : Egy olvasóm írt rám, hogy szereti a blogbejegyzéseim, az ötleteim. Nem venném-e át az ő blogját is, mert nem megy neki egy blogbejegyzés megírása, csak jelentős időráfordítással. Rengeteg visszajelzés kérés kell. Ha a már meglévő ügyfeled jó szívvel ajánl tovább másoknak, van referenciád, akkor már nyert ügyed van. És bizony kell egyfajta önmarketing is, elengedhetetlen.

Ha a már meglévő tudásod birtokában kezdenéd újra, mit csinálnál másként?

M.R.A. : Jobb időbeosztást, magasabb árakat csinálnék, hogy magamra is jusson némi időm és a családom is többet kaphasson belőlem.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

M.R.A : Figyelem a munkásságuk. Sokuk nagyon inspiráló. Ha nem tudok elvállalni valamit idő, tudás hiányában, jó szívvel tudom ajánlani őket. Nem volt még negatív tapasztalatom a konkurenciával, mivel nem úgy tekintek rájuk. Pályatársak, sorstársak inkább. Hiszem, hogy mindenkit megtalálnak a neki tetsző munkák, azok az ügyfelek, akikkel jól tud együtt dolgozni. Ehhez nem kell a konkurenciát leminősíteni, fúrni, leszólni. Ugyan az a célunk. Megférünk egymás mellett.

Mayerné Répási Adrienn – https://readandwrite.hu/ https://read-blog.blog.hu/

Hirdetés