Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Nem vagyok alkalmazott típus

Sejtettem, hogy ez az utam, mégis meglepett, hogy milyen gördülékenyen ment minden. Rosszabbra, nehezebbre készültem, így engem kellemes meglepetés ért inkább. – interjú Szabó Bernadettel.
Mi volt a foglalkozásod azelőtt, hogy vállalkozni kezdtél? Mit szerettél és mit nem szerettél benne?

Sz.B. : Közgazdász vagyok, és dolgoztam multiknál, valamint hazai vállalkozásoknál is több, mint 10 éven keresztül. A vállalkozásom előtt egy bankban dolgoztam, ahol vállalati ügyfelekkel foglalkoztam. Szerettem az ügyfelekkel foglalkozni, viszont azt nem szerettem, hogy a bankszféra túl rugalmatlan és szabályozott, jobb szeretem, ha egy kicsit nagyobb a mozgástér. Az pedig egyértelmű volt a kisfiam születése után, hogy nem szeretnék visszamenni, mert a bank nem éppen családbarát.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett? Milyen előnyöket reméltél és milyen nehézségekre készültél?

Sz.B. :Pár hónapos volt a kisfiam, amikor elkezdtem otthonról végezhető munkát keresni, így találtam rá egy olyan cégre, amely szakdolgozatok írásával foglalkozik, náluk voltam egy éven keresztül író. Ahogy náluk befejeztem a munkát, szinte azonnal jött Melinda (ti.. Gál Melinda a KKVZÓna alapítója). 😊 Most már több, mint két éve dolgozunk együtt, és a vele való együttműködés erősített meg abban, hogy ez az én utam. Nem vagyok alkalmazott típus, így a vállalkozástól azt vártam, hogy a magam ura lehessek, és ne kelljen olyan dolgokkal foglalkoznom, amelyeket teljesen értelmetlennek tartok. Nehézségként pedig egyértelműen felkészültem arra, hogy ez ugyan egy szabadabb létforma, de bizonytalanabb is.

Milyen meglepetések értek a karrierváltás után? Mi az, amire nem tudtál felkészülni, vagy ami eszedbe sem jutott?

Sz.B. : Nem vagyok túl spirituális lélek, abban azonban hiszek, hogy ha az ember jó helyen van, segítik. Sejtettem, hogy ez az utam, mégis meglepett, hogy milyen gördülékenyen ment minden. Rosszabbra, nehezebbre készültem, így engem kellemes meglepetés ért inkább.

Melyik a munkád számodra legkedvesebb része?

Sz.B.: Virtuális asszisztensként és szövegíróként dolgozom, és változó, hogy mikor melyik áll közelebb a lelkemhez. A szövegírást azért szeretem, mert abban kiélhetem a kreativitásom, virtuális asszisztensként pedig azt szeretem, hogy segíteni tudok az ügyfeleimnek.

Melyik területen vannak nehézségeid, nemszeretem részek?

Sz.B. : Az időmenedzsment terén még igen sok tanulnivalóm van, ezen a területen nagyon szeretnék fejlődni, illetve abban is, hogyan lehet jobban egyensúlyban tartani vállalkozóként is a magánéletet és a munkát. Emellett meg kell tanulnom a saját vállalkozásomra is időt fordítani, mert ez most még nagyon nem megy.

Mit a legnehezebb számodra jól kezelni a vállalkozói munkavégzésben?

Sz.B. : Az előbb is említett munka és magánélet egyensúlyának megtartását.

Hogyan oldod meg a határidőre történő munkavégzést a gyermekeid (ha van/nak) betegsége vagy egyéb vis major esetén?

Sz.B. : Egyedül nevelem a kisfiam, így abban már egész jól összecsiszolódtunk, hogy mindketten tudjuk kezelni, ha nekem muszáj dolgoznom. Ebben benne van az is, hogy akár éjszaka is dolgozom, ha egy munka határidős.

Hogyan szerezted az első ügyfeledet? Meglátásod szerint mik a klientúra kiépítésének buktatói?

Sz.B. : Az első ügyfeleimet Facebook csoporton keresztül szereztem. Azóta jöttek a weboldalamról is, és ajánlás alapján is szerencsére.

A legnagyobb buktató a bizonytalanság. Nem tudhatod, hogy egy új ügyféllel tudsz-e majd együtt dolgozni vagy sem, össze tudtok-e szokni, vagy sem.

Ha a már meglévő tudásod birtokában kezdenéd újra, mit csinálnál másként?

Sz.B. : Több időt fordítanék a saját vállalkozásomra.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

Sz.B. : Azt gondolom, hogy virtuális asszisztensként az ember nem teheti meg, hogy egyáltalán nem törődik a „konkurenciával”, akiket inkább nem is így neveznék, mert úgy gondolom, ez tipikusan az a hivatás, ahol összefogva, együttműködve segíteni tudjuk egymást. A saját tapasztalatom legalábbis abszolút ezt támasztja alá. 😊

Szabó Bernadett – Online-assistant

Hirdetés