Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Nincs annál jobb érzés a szakmánkban, amikor látjuk, hogy a támogatási összegek jó helyre kerülnek

Minden pályázatban, projektben keresem a változatosságot, a kihívást, azokat a részeket, amikor egy kis kreatív gondolkodásra vagy egy új ötletre van szükség. – interjú szakértőnkkel Bíró Csaba pályázatíróval.
Mi volt a foglalkozásod azelőtt, hogy vállalkozni kezdtél? Mit szerettél és mit nem szerettél benne?

B.CS.: A vállalkozásom előtt is pályázatírással és projektmenedzsmenttel (pályázatok elszámolásával) foglalkoztam, így a saját vállalkozással nem kerültem messzire az „almafától”. A pályázatírás kapcsán mindig is magát a folyamatot, a kihívást szerettem, amikor is egy-egy fejlesztési ötletből eljutottunk egy életképes, megvalósítható projektig. Ezen belül is az online felületek, űrlapok feltöltése a számomra legjobban szeretett munkafolyamat, amikor a pályázóktól kapott adatokkal folyamatosan megtöltjük tartalommal a kezdetben még teljesen üres felületet. A projektmenedzsment kapcsán pedig mindig is a kézzel fogható eredmények, illetve az ügyfelek visszajelzései motiváltak. Nincs annál jobb érzés a szakmánkban, amikor látjuk, hogy a támogatási összegek jó helyre kerülnek.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett? Milyen előnyöket reméltél és milyen nehézségekre készültél?

B.CS.: Az utóbbi időben már egyre többet gondolkoztam az egyéni vállalkozás gondolatán, és a 2020-as év hozta meg számomra az áttörést. Egyrészt a home office és a kialakult vírushelyzet kapcsán felismertem, hogy a pályázatírás nincs helyhez kötve, otthonról, online formában gördülékenyen végezhető. Elvégre nem dolgozunk eredeti dokumentumokkal, mindent szkennelt formában küldünk be, töltünk fel. Másrészt adódott egy olyan pályázati lehetőség, amelyet hiba lett volna nem kihasználni. Így ezek együttesen elindítottak engem a vállalkozói úton. Ezt a döntésemet azóta sem bántam meg.

Az előnyökkel (mint a munkaidő kötetlenebb beosztása, magasabb jövedelem, egy teljesen más gondolkodásmód) feleségem (szintén egyéni vállalkozó) révén már tisztában voltam, persze a vállalkozás felül múlta minden elvárásom.

Minden vállalkozás életében vannak nehézségek, de én ezeket kihívásnak tekintem, soha semmi nem hullott az ölembe, így természetesen számítottam rá, hogy lesznek nehézségek (kezdetben alacsonyabb bevételek, folyamatosan változó környezet, nincs havifix bevétel). Ha vállalkozó vagy át kell állítanod a gondolkodásmódodat is, ezt sokan elfelejtik.

Milyen meglepetések értek a karrierváltás után? Mi az, amire nem tudtál felkészülni, vagy ami eszedbe sem jutott?

B.CS.: Voltak meglepetések, elvégre közel 5 évnyi alkalmazotti viszony után váltottam. Más volt a munkakörnyezet, az ügyfélszerzés megjelent a feladatok között, növekedtek az adminisztrációs terhek. Kezdetben kicsit tanácstalanul álltam ezek előtt, de sikerült ezen hamar változtatni.

Melyik a munkád számodra legkedvesebb része?

B.CS.: Ha a munkám teljes egészét tekintjük akkor a legkedvesebb a kapcsolatépítés, a networking, vagy a személyes kapcsolattartás (még akár egy helyszíni ellenőrzés is). Extrovertált személyiség vagyok, könnyen építek ki bizalmi, és üzleti kapcsolatokat. Szeretem a partnereim vállalkozásait, fejlesztéseit megismerni és jelenlegi tudásommal segíteni őket a vállalkozásuk fejlesztésében, akár pályázati támogatással, akár csak egy üzleti tanáccsal, kapcsolati tőke átadásával.

Melyik területen vannak nehézségeid, nemszeretem részek?

B.CS.: Nem szeretem a monoton munkákat. Minden pályázatban, projektben keresem a változatosságot, a kihívást, azokat a részeket, amikor egy kis kreatív gondolkodásra vagy egy új ötletre van szükség.

Mit a legnehezebb számodra jól kezelni a vállalkozói munkavégzésben?

B.CS.: A munkaidő és a szabadidő közötti határt. A vállalkozói létben csak arra nincs időd, amire nem akarod, hogy legyen. Ez sokszor a szabadidőd rovására megy. Ezért is tartom fontosnak, hogy szeressem azt amit csinálok, legyen az egy pályázati dokumentáció összeállítás, ügyfél tájékoztatás emailben, vagy csak blog bejegyzés készítése a honlapra.

Hogyan oldod meg a határidőre történő munkavégzést a gyermekeid (ha van/nak) betegsége vagy egyéb vis major esetén?

B.CS.: Otthonról dolgozom, az irodám kb 5 méterre van a lakásunktól. Így a jelenlegi járványügyi helyzetben sem okoz gondot a munkavégzés. Szerencsére feleségem ugyanúgy foglalkozik pályázatírással, projektmenedzsmenttel így nagyon könnyen át tud venni részfeladatokat. Ezen felül az ismerettségi körömben legalább 3-4 olyan közeli barát, ismerős van, aki rövid és középtávon egy előre nem látható helyzet esetén is betud segíteni.

Hogyan szerezted az első ügyfeledet? Meglátásod szerint mik a klientúra kiépítésének buktatói?

B.CS.: Az első ügyfelemet, aki a volt osztálytársam, ajánlás útján szereztem. Egy baráti beszélgetés során szóba került, hogy vállalkozást szeretne indítani, amihez el szeretne indulni egy pályázaton. Így egyértelmű volt, hogy segítek neki ennek megvalósításában. Azóta sikeres vállalkozó lett belőle.

Nagyon sok ügyfelem érkezik ajánlás útján. Ennek csak egy titka van: jól kell végezni a munkád, elkötelezettnek kell lenni, és az alapértékeidet követni. Nem tagadom, hogy nem könnyű a megfelelő ügyfélkört kialakítani, erre megvannak a megfelelő networking módszerek, eszközök, amiket én is használok.

Ha a már meglévő tudásod birtokában kezdenéd újra, mit csinálnál másként?

B.CS.: Talán nagyobb hangsúlyt fektetnék az elejétől kezdve a kapcsolatépítésre, az üzletszerzésre. Legfőképpen az online megjelenés kapcsán változtatnék.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

B.CS.: Figyelemmel követem őket, és mindig megpróbálom kitalálni, hogy mit lehetne jobban csinálni, miben tudnék többet nyújtani. Ez nagyon jó lehetőség a folyamatos tanulásra, fejlődésre. Manapság nagyon sokan foglalkoznak pályázatírással, ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki is ért hozzá. Nagyon sokszor megbotránkozom rajta, hogy egyes cégek miket meg nem engednek pályázatírás, pályázatfigyelés, sikerdíj kapcsán. Ezek mind jó lehetőségek arra, hogy felismerjem a nem követendő példákat.

Kit tartasz a példaképednek? és miért?

B.CS.: Bill Gates. De nem a vagyona miatt, hanem az önzetlensége, a tudása, és az elkötelezettsége miatt.

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Miért?

B.CS.: Régész (archeológus). 1991-ben születtem, 1993-ban jelent meg a Jurassic Park című mozifilm. Azóta vagyok dinoszaurusz- fanatikus, már ha van ilyen kifejezés.

Hány ötletet dobtál a kukába, vagy változtattad meg gyökeresen míg megtaláltad azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni?

B.CS.: Rengeteget. És sokat azóta már mások megvalósítottak. Minden ötletet többször is megvizsgáltam, megvalósíthatósági, finanszírozási és egyéb szempontokból is. Ha az ember vállalkozó lesz, akkor olyan szakmát, foglalkozást válasszon, amit szeret. Ez az elhatározás is sok esetben az ötlet végét jelentette.

Véleményed szerint egy vállalkozó csak egyféle dologgal foglalkozhat sikeresen?

B.CS.: Nem feltétlenül. Erre jó példa a pályázatírás, mivel ez egy rendkívül összetett folyamat. Sok esetben építész tervezőnek, energetikusnak, kivitelezőnek, jogásznak, könyvelőnek is kell lennünk, ez pedig csak úgy működhet, ha mindenhez értünk egy kicsit. Sokszor fordult elő, hogy egy árazott költségvetésből kellett műszaki leírást készíteni, ez pedig nem működhetett volna, hogy nem értek a kivitelezéshez, tervezéshez.

Ezzel szemben viszont azt vallom, hogy egy dologban, azzal, amivel jelenleg is foglalkozunk, abban legyünk profik.

Mivel foglalkoznál, ha nem létezne internet?

B.CS.: Ez egy jó kérdés. Bármivel. Sok mindenben kipróbálnám magam, hogy tapasztalatot szerezzek, és legyen viszonyítási alapom. De a jelenlegi tudásommal biztos, hogy ugyanúgy vállalkozó lennék.

Ha tanácsot adhatnál a 18 éves önmagadnak, mi lenne az?

B.CS.: Maradj az a srác, aki vagy, ne hagyd, hogy bármi befolyásoljon. Légy önmagad, és büszkén képviseld az értékrended.

Mi az, amit minden nap megteszel a siker érdekében?

B.CS.: Minden nap ugyanakkora lelkesedéssel, és segítőkészséggel veszem fel a telefont, kommunikálok az ügyfelekkel, attól függetlenül, hogy milyen lábbal keltem fel.

Mikor, milyen rendszeresen, milyen formában fejleszted magad?

B.CS.: A pályázati kiírások, a pályázati rendszer folyamatosan változik, naprakésznek kell lenni. Tisztában kell lenni a rendeletekkel, az előírásokkal. Sokat olvasok, sok videóanyagot nézek vagy hallgatok, és gyakran képzem magam autodidakta módon (pl. közösségi média, blogolás, seo). Ezen felül szeretem az új kihívásokat. Fél évvel ezelőtt nagyon keveset tudtam a közbeszerzésekről, de megkerestek egy ajánlattétel ledokumentálásával, és rövid idő alatt kellett ezt a rendszert (ekr felület) kitanulnom.

Mikor, hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?

B.CS.: Esténként és hétvégenként. A vállalkozói létből kifolyólag nagyon sokszor hétvégén vagy késő estig is dolgozom. Ezután egy közös tvnézés, vagy társasjáték nagyon pihentető tud lenni. Hétvégénként a kerti munka is segít kikapcsolódni.

Milyen célt tűztél ki magad elé 2021-re?

B.CS.: Az idei évre a vállalkozásom minél szélesebb körben történő megismertetését tűztem ki célul. Ezen felül szeretnék legalább 10-10 db nyertes mezőgazdasági és KKV pályázatot is írni és ezáltal pályázati támogatáshoz segíteni ügyfeleimet.

Bíró Csaba – Mytender

Hirdetés