Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Meggyőződésem, hogy vagy a pihenésre költünk, vagy az orvosokra. – Én inkább a pihenést választom

Duncsák Krisztina Portugáliában élő utaskísérő, idegenvezető és esküvőszervezővel - Mayerné Répási Adrienn beszélgetett. Kriszta, hitelesen, első kézből mutatja meg főként magyaroknak a csodás országot. Célja, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodva búcsúzzanak el az utasai és vissza-vissza térjenek minden évben pihenni, nyaralni.
Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett?  A mai tudásoddal is belekezdenél újra?

D.K. : Úgy gondoltam, hogy egy vállalkozásban több időm lesz a családomra (kisgyerekek mellett ez fontos volt). A második ok, hogy nem szerettem, ha volt főnököm.

Naná, hogy belekezdenék! Sőt, a mai tudással még könnyebb lenne a kezdés.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

D.K.: Úgy gondolom, minden magánvállalkozó valamennyire figyeli a konkurenciáját. Próbálom a pozitív dolgokat átvenni és kamatoztatni magamnál. Biztos vagyok benne, hogy így működik az ő esetükben is. Ha a konkurencia, nem konkurencia, akkor teljesen törlöm, töröltem a mindennapi életemből, mert abból semmi jót, pozitívumot nem meríthetek.

Kit tartasz a példaképednek? És miért?

D.K.: Konkrét embereket vagy oldalakat nem szeretnék megemlíteni, mert akkor ez itt a reklám helye lenne. De azok a személyek, akik inspirálnak engem, ötletesek. Képesek a semmiből előrukkolni olyan ötlettel, amire azt mondja az ember, „hogy ez igen, miért nem nekem jutott eszembe?” Vagy van egy olyan oldaluk, amit magamnál erősíteni kellene.

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Miért?

D.K.: Nem emlékszem semmi ilyen konkrétumra. Talán azért, mert ma is úgy gondolom, a korral haladni kell, és bármelyik pillanatban kell tudni váltani.

Hány ötletet dobtál a kukába, vagy változtattad meg gyökeresen, míg megtaláltad azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni?

D.K. : Egy szakmát változtattam 20 év után. Trombita művész voltam. De nem bánom, a 20 év kicsit sok volt. Olyan ez, mint a sportolóknál.

Véleményed szerint egy vállalkozó csak egyféle dologgal foglalkozhat sikeresen?

D.K.: Biztos vagyok benne, hogy nem! Hiszen én is 4 lábon állok.

Mivel foglalkoznál, ha nem létezne internet?

D.K. : Jaj ne! Akkor nem tudnám eladni a szolgáltatásaimat. Nézzük, valami kézműves dolog lenne, amit a piacon eladnék.

Ha tanácsot adhatnál a 18 éves önmagadnak, mi lenne az?

D.K.: Ugyanez lenne, megvagyok elégedve az akkori döntéseimmel.

Mi az, amit minden nap megteszel a siker érdekében?

D.K.: Minden nap kb 2-3 órát a vállalkozásom marketing részére fordítok. Biztos lehetne jobban is csinálni ezt, például kiadni másnak ezt a fajta munkát, de akkor az nem én lennék. Valahogy úgy működök, mint a régi márkák. Amikre tudják, hogy na ez tuti csak Krisztina lehet.

Mikor, milyen rendszeresen, milyen formában fejleszted magad?

D.K.:Ha látom, hogy van egy jó kurzus, akkor rögtön lecsapok rá. Nem feltétlenül rendszeresen, de olykor.

Mikor, hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?

D.K.: Amint van rá lehetőségem, azonnal élek vele. Főleg az utazás kapcsol ki. Meggyőződésem, hogy vagy a pihenésre költünk, vagy az orvosokra. Én inkább a pihenést választom.

Milyen célt tűztél ki magad elé 2021-re?

D.K.:Egyetlen dolgot. Hogy jobb legyen a 2021-nél! Sajnos a világjárvány miatt több cég visszaesett, az enyém is ebbe a kategóriába tartozik, nem szárnyalt.

Szerinted mi a sikered titka? Jó marketing? A vállalkozásod a legjobbkor indítottad, amikor igény mutatkozott rá? Plusz dolgok miatt?

D.K.: Szerintem a marketing nagyon fontos. Fontos mindig, mindenhol ott lenni. Fontos, hogy a kliensek lássák, hogy aktív vagy, bármi is történjék. Az én vállalkozásom azért jó, mert megtudom oldani másnak a „problémáját” és időt spórolhatok meg a klienseimnek.

Nincs soha jó időpont! Sokszor azért halasztunk el egy vállalkozást „majd akkor” jeligével”, mert majd akkor talán megfelelő lesz az időpont. De azt elfelejtjük, hogy egy vállalkozás felfuttatása az idő! Vagyis a” majd jó lesz” az lehet, hogy éppen eljön addigra amúgy is, amire felfuttattuk volna már.

Mi a legnehezebb szerinted egy kezdő vállalkozás kiépítésében, a kezdetekben?

D.K.: Megtalálni a célközönséget, a megfelelő platformot hozzá. Egy kezdő nem biztos, hogy felteszi azt a kérdést: Kinek? Minek? Mikor? Hogyan?

Konkrétan látni kell a végeredményt magad előtt, mit szeretnél elérni és pontosan hogyan?

Mennyi időd ment el a vállalkozásod kiépítésére?

D.K.: 1 év után láttam azt, hogy merre kell haladnom. A kiépítés most, 7 év után még tart.  Még mindig úgy érzem, van hova fejlődnöm. Az idők változnak, mindig tanulnunk kell és fejleszteni, alkalmazkodni.

Egy vállalkozásban akadnak hullámvölgyek? Volt olyan, hogy azt érezted, feladod? És ellenkezőleg, olyan momentum, ami szárnyakat adott a továbbiakban? 

D.K.: Most, a pandémia közben merült fel 2020-ban bennem, hogy mi legyen, hogyan tovább. Mivel szeretem azt, amit csinálok, kitartottam… és természetesen nem bántam meg!

Mennyi idődet veszi el a marketing, a tartalomszolgáltatás, az edukáció a tényleges munkavégzés mellett?

D.K.:Nálam kb. a munka 30-40% (marketing)+100 % a munka az idegenvezetés /esküvőszervezés.

Mit gondolsz a különböző együttműködésekről?

D.K.: Szerintem nagyon hasznosak. Nem kell félni tőle. Jó, ha mások által engem jobban megismernek vagy egy partnert én általam.

Hogyan tudod a magánéleted és a munkád jól összeegyeztetni?

D.K.: Fontos a balansz, mert ellenkezőleg az ember kiég! Amikor kevesebb a munka, vagy épp nincs, akkor 100% a családdal vagyok, programokat szervezek, hogy még csak véletlenül se legyünk ugyanabban a megszokott közegben. Kicsit ki kell szakadni, mást csinálni, máshol.

Duncsák Krisztina

https://portugalhu.com/

 https://www.facebook.com/portugalhu/

 

Az interjút Mayerné Répási Adrienn készítette.

Hirdetés