Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

A referenciák bizonyítják a rátermettségemet a szakmára

Bujdos Renáta – Tűz és munkavédelmi szakember – a Griffin Kft. tulajdonosa eloszlatja azokat a kételyeket, miszerint egy ilyen szakmában csak férfiak állhatják meg a helyüket.
Tűz és munkavédelem kapcsán elsőre nem feltétlen egy csinos törékeny nő jutna eszembe 🙂 honnan jött, hogy ezzel foglalkozz? 

 

B.R. : Én eredendően Kommunikációt – Vállalati PR végeztem, és abban az időben kapcsolatom volt egy sráccal, akiknek vállalkozásuk volt. Azt tudtam, hogy szívesen tanulnék, képezném magam, de nem tudtam merre. Így amikor felmerült a kérdés, hogy valakinek meg kellene csinálni a munkavédelmi iskolát hát én lettem az a valaki. A munkavédelem és a kommunikáció nagyon jó párosítás, ugyanis minden cégnél meg kell találni a megfelelő „hangot”. Nekem ez nem okoz gondot, illetve az oktatások alkalmával gyakran ki kellett állni 50-100 ember elé – olyankor nem rossz ha tudod mit akarsz mondani és ki is mersz állni.

Miután elvégeztem a munkavédelmi technikusit onnan már jött az irány a tűzvédelem és a környezetvédelem felé. Hamar rá kellett azonban jönnöm, hogy nem mindig elég a közép szint. Ezért elvégeztem főiskolai szinten a Munkavédelmi szakember majd az EHS szakember képzést és a tűzvédelmi főelőadóit is.

Ebben az időben csatlakozott a céghez a párom (aki ma már a férjem) – aki teljes vállszélességgel belevetette magát a munkavédelmi útvesztő rejtelmeibe. Mára kéz a kézben együtt visszük a céget.

 Elmondhatom, hogy óriási szerencsém van vele – jó olyan valakivel együtt dolgozni, akivel az érdekeink közösek. Egy felé – egy úton járunk – mégis külön – külön dolgozunk – így mégis megvan mindenkinek a saját kis élete.

 

A munkád során ütközöl még ellenállásba nőként? Cégvezetők, munkavállalók részéről?

 

B.R.: Már egyre ritkábban. Nyilván a pályám kezdetén nehéz volt – de immáron 10 év elteltével számos iparágban volt szerencsém dolgozni. A referenciák pedig bizonyítják a rátermettségemet a szakmára.

 

A te szakmád, a tűz és munkavédelem is olyan, hogy jó eséllyel egy csomó vállalkozó nem is tudja, hogy szüksége lenne Rád, Rátok? Mi a tapasztalatotok?

 

B.R.: Sajnos ez igaz! Én szívem szerint amikor valaki bejegyzi a cégét – akkor a „kezébe” nyomnék egy prospektust, amiben felvilágosítást adnék mindarról, amit el kell készíteni/készíttetni ahhoz, hogy a vállalkozás működőképes legyen.(ti a szerk.: ez szuper lenne, kár hogy ilyen nincs Mo-on) Ilyen a munkavédelem, a kémiai kockázatok, a tűzvédelem, a környezetvédelem, a hulladékbevallások és még sorolhatnám.

Egyébiránt pedig – természetesen meg kell hirdetni a céget – facebook, google ha valaki keres az megtaláljon. 😊

Hogyan juttok el cégekhez, új ügyfelekhez?

 

B.R.: Előfordul, hogy pályázunk, de most már egyre gyakoribb az ajánlás.

Mi a jellemző: inkább alkalmi, vagy folyamatos megbízásaitok vannak?

 

B.R. : Ez teljesen változó – de a folyamatos megbízások többen vannak. Jogszabály meghatározza kinek milyen óraszámban kell munkavédelmi és tűzvédelmi szakembert foglalkoztatnia.

Kicsit beavatsz minket a részletekbe? Miután kelészül egy- egy tanulmány, felmérés – elkészítitek a jegyzőkönyvet, oktatási anyagot …stb. mi történik ezután?

 

B.R.: Amikor egy céget átvizsgálunk megnézzük mik azok, ahol fejlődniük esetleg beruházniuk kell. Erről készített dokumentumokat átadjuk a megrendelő felé, majd prezentáljuk a további teendőket. Amit és ahol tudunk természetesen segítünk és elkészítjük – a többi teendő esetében pedig ajánlunk munkatársat, aki tud segíteni.

Még inkább “ellenőrként” és szükséges rosszként tekintenek a cégek rátok? 

 

B.R. : Már nem. Már a cégek is egyre inkább rájönnek arra, hogy a munkavédelem nem áll meg ott, hogy foglalkoztatunk valakit. Szükséges a folyamatos kooperáció és az együtt gondolkodás.

Mi történik, ha egy cég ellenőrzést és vagy bírságot kap – akivel szerződésetek van? mi a Ti mi a cég felelőssége? 

 

B.R.: Amennyiben előre bejelentett az ellenőrzés – úgy minden esetben képviseljük a cég érdekeit. Ha nem előre bejelentett ellenőrzést kapnak és bírság keletkezik, mit teszünk? Ha számunkra felróható a bírság abban az esetben a szerződésben rögzítettek szerint járunk el. Amennyiben mi felhívtuk a munkáltató figyelmét a hibára, és annak kijavítására nem jutott elegendő idő – úgy a hatósággal való együttműködés keretein belül intézkedünk az esetleges hibák elhárítására.

Hogyan éltétek meg az előző pandémiás időszakot (reméljük most már lassan múlt időben beszélhetünk róla) – megérezte a cégetek a COVID-ot? 

 

B.R.: Sajnos minket is utolért, volt olyan cég, akik a kezdetben a külső szolgáltatók bejárását tiltották meg, de a későbbiekben minden munkálattó rájött, hogy covid ide vagy covid oda a munkavédelemnek óriási szerepe van a munkafolyamatok koordinálása során.

Mik a további céljaitok? Mik a terveitek? 

 

B.R.: Szeretnénk bővülni kollégákkal, illetve folyamatosan pályázunk munkákra. Reméljük a jövő számunkra is tartogat pozitív meglepetéseket.

Mit javasoltok a kezdő vállalkozóknak?

 

B.R.: Kitartást mindenkinek! Egy teljes lezárt üzleti év után lehet bármilyen következtetéseket levonni. Illetve fontos, hogy minden vállalkozó legyen tisztában a kötelezettségeivel, aminek szerves részét képezi a munka-, tűz- és környezetvédelem egyaránt.

Bujdos Renáta – Griffin Kft. – Tűz és munkavédelem

 

Hirdetés