Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

A cél mindig is az volt, hogy a Planetino valami egyedi legyen

Sokat tanultam az elmúlt években is és sok mindent már másképp csinálnék, de egyáltalán nem bántam meg, hogy belefogtam a vállalkozásba. - Mayerné Répási Adrienn készített interjút Buriusz-Chajnáczki Andreával a Planetino webáruház tulajdonosával.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett?  A mai tudásoddal is bele kezdenél újra?

B-CH. A.: Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy szeretnék egy webshopot létrehozni. Tetszett benne, hogy amellett, hogy eladhatok, vevőkkel kerülhetek kapcsolatba, meg kicsit a technikai oldalába is jobban beletanulhatok. Gyermekeim születése előtt multi cégeknél dolgoztam, HR területen és mikor megszületett a kislányom a sok etetés-altatás alatt egyre többet olvasgattam a webshopokról es, ahogy beleástam magam, meg jobban megtetszett ez a terület. Az ő nevelése során pedig meg is fogalmazódott bennem, mik azok a termékek, amik még kevésbé elérhetőek itthon és jó lenne minél több emberhez eljuttatni. Úgyhogy elkezdtem felkutatni a fenntartható és környezetbarát baba és gyermek termékeket. Úgy érzem, még nagyon az elején vagyok mind a kutatásnak, mind a webshop üzemeltetésnek, de talán pont ezért azt gondolom, sok lehetőséget rejt még magában ez a terület. Sokat tanultam az elmúlt években is és sok mindent már másképp csinálnék, de egyáltalán nem bántam meg, hogy belefogtam a vállalkozásba.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

B-CH. A.: Figyelem őket természetesen, mind az itthoniakat, mind a külföldieket. Segítenek képben lenni a mai trenddel és mivel én is a célcsoportunkhoz tartozom, ezért így kettős szemüveggel is tudom figyelni a működésüket, termékeiket. Rengeteg ötletet, inspirációt kapok tőlük, de a cél mindig is az volt, hogy a Planetino valami egyedi legyen, olyan termékekkel, ami nem „egy tucat”. Több konkurens vállalkozóval is kapcsolatban vagyok és eddig mindig nagy örömmel töltött el, hogy mennyire jól, egymást támogatva is együtt tudunk működni.

Kit tartasz a példaképednek? És miért?

B-CH. A.: Erre a kérdésre soha nem tudtam válaszolni. Nem tudok megnevezni egy személyt, mint példakép. Információgyűjtésnél is az jellemző rám, hogy több helyen szeretek utánajárni a dolgoknak. És még nem találkoztam olyan személyjel, akiben az alábbiak egyesülnek. Szeretnék olyan vállalkozóvá válni, aki becsületesen sikeres, határozott és célratörő a vállalkozásában, aki közben olyan anya és feleség, hogy be tudja úgy osztani az idejét, hogy a családjának is maradéktalanul támasza legyen. Aki mindeközben még magával is tud foglalkozni, van egy kis énideje, önfejlesztésre lehetősége. Azon dolgozom, hogy ilyen legyek, de a jelenlegi élethelyzetben még ehhez egy kis türelemre is szükség van.

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Miért?

B-CH. A.: Nem volt konkrét szakma a fejemben, mint sok gyereknek, aki állatorvos, fodrász vagy tanár szeretne lenni. De mindig imádtam az írószereket és az volt a vágyam, hogy egy irodában dolgozzak, csodás tollak, színes post-itek között. Ez a része megvolt az életemnek és a mostani munkámnak is része az adminisztráció, de azért most már ennél nagyobb izgalmak és kihívások is várnak rám a hétköznapokban, aminek nagyon örülök!

Hány ötletet dobtál a kukába, vagy változtattad meg gyökeresen, míg megtaláltad azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni?

B-CH. A.: Azt mondják, mindenkinek legalább 1-2 olyan ötlete van naponta, amire lehet alapozni egy vállalkozást. Én nem vettem ezt észre. És valahogy mindig a webshop körül zakatoltak a gondolataim, csak a megfelelő termékkört kerestem. De úgy érzem megtaláltam az utamat és nagyon magaménak érzem a fenntartható gyermektermékek világát. Szeretem felkutatni az újdonságokat, rábukkanni a kreatív megoldásokra, amikkel ma dolgoznak a gyártók, próbálva összehangolni a környezetbarát anyagokat és gyártást egy modern, letisztult designnal.

Véleményed szerint egy vállalkozó csak egyféle dologgal foglalkozhat sikeresen?

B-CH. A.: Nem, nem gondolom így. Akkor hamar el kéne engednem az illúziót a nem létező példaképemről. Azt gondolom, vannak olyan élethelyzetek, amikor nehéz minden szerepben helytállni, de nem is mindig lehet/kell 100%-osan teljesíteni. Rengeteg (kihasználatlan) képességünk van, így egy ember sok területen megállhatja a helyét. A lényeg csupán annyi, hogy a többféle dolog is passzoljon a személyiségünkhöz, képességeinkhez és akkor sikeresen tudunk működni.

Mivel foglalkoznál, ha nem létezne internet?

B-CH. A.: Emberekkel. Az eredeti szakmám andragógus, de sok év recruiter tapasztalat van a hátam mögött. És szerintem nem zártam még le azt a szakaszt sem, éppen csak a jelenlegi élethelyzetben egy más vágányon zakatolok, ahol azt gondolom szintén meg tudtam találni önmagam.

Ha tanácsot adhatnál a 18 éves önmagadnak, mi lenne az?

B-CH. A.: Azt mondanám: Ne most jelentkezz egyetemre. Várj egy évet. Menj el minél több helyre dolgozni, szerezz még többféle tapasztalatot és találd ki, mit szeretnél igazán csinálni. (Végül azért az az út sem volt rossz, amin elindultam)

Mikor, milyen rendszeresen, milyen formában fejleszted magad?

B-CH. A.: Amikor egy anyának van szabadideje, altatási időben, éjszaka, hajnalban. Milyen formában? Jelenleg online. Rengeteget olvasok szakmai témákban, de részt szoktam venni tréningeken, workshopokon is. Még egy új területen vagyok, úgyhogy rengeteg tudásanyag vár még arra, hogy felfedezzem.

Mikor, hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?

B-CH. A.: Utazás a családdal, 1-2 lopott óra kettesben a férjemmel, 1 könyv, 1 film és néha az is, ha csak egyedül takaríthatok a lakásban. Jelenleg ezek, amik kikapcsolnak.

Milyen célt tűztél ki magad elé 2022-re?

B-CH. A.: Szeretném tovább építeni Planetino-t, minél több emberhez eljuttatni, hogy léteznek fenntartható alternatívák, legyen szó babatörölköző, gyerek köntös, iskolatáska, tolltartó, természetes játék vagy akár gyerek kulacs választásáról.

Miért pont ezt az ágazatot választottad a vállalkozásodhoz?

B-CH. A.: Kislányom féléves kora körül kezdtem el utánajárni a babaétkészleteknek, amelyeket szívesen használnék a hozzátáplálás során. Fontos volt számomra, hogy az étkészletek károsanyag mentesek és környezetbarátak legyenek. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a külföldön már ismert környezetbarát anyagokból itthon leszűkült termékkínálattal rendelkeznek a boltok, illetve bizonyos anyagokból teljes hiány van. Az általunk is használt termékek pedig gyakran elszíneződtek, mellékíze lett a benne tálalt ételeknek, italoknak még a gondos tisztítás után is.

Így fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy létrehozok egy webshopot, ahol a legkisebbek számára is megfelelő, károsanyagmentes étkészletek érhetők el. A termékpaletta a megfelelő termékek felkutatása során egyre bővült, így született meg Planetino, a mini bolygó, ahol a babák, kisgyermekek számára próbáltunk megteremteni egy jobb, környezetbarát világot. Így már nem csak étkezés, itatás kategóriákban, de a babaápolásra, fürdetésre, gyermekjátékokra kiterjedően is találhattok egy kisebb választékot.

A forgalmazott márkák termékei bevizsgált, túlnyomórészt környezetbarát vagy újrahasznosított anyagokból készültek (pl.: kukoricarost, rozsdamentes acél, üveg, orvosi szilikon, organikus pamut…stb), letisztult, skandináv dizájn alapján, hogy a mai divatnak és persze a kicsik ízlésének is megfeleljen.

Miért szereted különösen a munkád? Hogyan talált rád?

B-CH. A.: Szeretem a termékeket. Hiszek bennük. Szépek, praktikusak, minőségiek. Szívesen árulom Őket, mert tudom, hogy nem csak egy használati tárgyhoz juttatom vele az embereket, hanem egyéni kedvencekhez is egyben. Szeretek beszélgetni a vevőkkel. Gyakran előfordul, hogy felhívnak egy-egy termék kapcsán, hogy bővebb tájékoztatást kérjenek. Ilyenkor mindig jó hangulatú beszélgetések alakulnak ki, amit nagyrészt annak köszönhetek, hogy „sorstársak” vagyunk. Könnyen beleélem magam a helyzetükbe, ezáltal mindig megtalálom az elképzeléseiknek megfelelő terméket. Felhív a többgyerekes anyuka, aki elnyűhetetlen kulacsot keres a gyerekeinek, vagy felhív a nagymama, aki az unokájának szeretne egy pénztárcát, amin a kedvenc tacskók vannak. Jó érzés segíteni nekik és a gyermekeiknek, ezáltal nekik is egy kis örömet szerezni.

Mit gondolsz, az emberek tudatosan vásárolnak? Mennyire figyelnek oda? Szívesebben vásárolnak natúr, természetes összetevőkből, újrahasznosított anyagból készült termékeket, mint mondjuk 5 éve?

B-CH. A.: Úgy látom, egyre több embernek fontos, hogy a környezetére odafigyelve vásároljon. Azt pedig tudjuk, hogy a gyermekünk a legfontosabb és ezek a termékek egytől egyig úgy vannak kialakítva és gyártva, hogy nem csak a környezetünknek, de természetesen gyermekünknek is biztonsággal adható. Szerencsére egyre többen törekednek arra, hogy az olcsó, de gyorsan kopó termékek helyett a minőségibb árucikkeket válasszák. A Planetino-nak pedig ez is célja. Olyan hosszú élettartamú, minőségi babatermékeket árulunk, amiket akár több testvérrel is használhatunk. Így amellett, hogy eleve fenntartható vagy újrahasznosított alapanyagból, környezetkímélő eljárással készültek, de ráadásul még a fogyasztást is igyekszünk csökkenteni ezáltal. Sokan még nem tudatosan keresik ezt, de mindig kellemes meglepetést látok az arcokon, ha egy-egy vevő rájön, hogy az általa választott termék még ráadásul környezetbarát is.

Miért tartod annyira fontosnak a környezetvédelmet, személy szerint?

B-CH. A.: Egyéni felelősségünk, hogy mit hagyunk hátra gyerekeinknek. A mai túlfogyasztó társadalomban sajnos nehéz néha megálljt parancsolni. De igazán nem nagy dolog,  például a szemetet szelektíven gyűjteni, a vásárlásra szatyrot vinni magunkkal, újratölthető kulacsot vinni a kirándulásra (ami pl. egy üveg vagy rozsdamentes acél kulacs esetében még egészségesebb is) vagy elkerülni az egyéb egyszerhasználatos műanyagokat. Nem nagy dolgok ezek, de ha mindenki odafigyel, már sokat tettünk.

Mennyire lehet egy vállalkozásba beilleszteni? Lehet környezettudatosan vállalkozni? Mik azok a buktatók, amikre érdemes odafigyelni?

B-CH. A.: Törekszünk rá. Nyilván vannak olyan dolgok, amiket nem lehet kikerülni. Például csomagküldőként dobozokat és rengeteg papírt használunk. De figyelmet fordítunk a szállítási folyamat során is, hogy újrahasznosított, felelős erdőgazdálkodásból származó csomagolóanyagokat használjunk. Igyekszünk redukálni a nyomtatások számát, ha pedig elkerülhetetlen, akkor újrahasznosított módon kivitelezni. Szóróanyagaink is így készülnek. Amit lehet, elektronikusan küldünk (számlák, használati utasítások, ajándékutalvány stb.). És természetesen a társadalmi felelősségvállalás is fontos számunkra. Gyakran támogatunk alapítványokat, faültetéseket, környezetvédelmi programokat a bevétel egy részéből. Ezekről bővebben facebook oldalunkon és a weboldalon lehet tájékozódni.

Weboldal: https://planetino.hu/

Fb oldal: www.facebook.com/planetino.shop

Insta: www.instagram.com/planetino.shop

Az interjút készítette: Mayerné Répási Adrienn

Hirdetés