Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Fontos, hogy a fotós és a modell együtt rezegjen

Ahhoz, hogy igazán jó képek születhessenek elengedhetetlen a fotós és a vendég közötti összhang, viszont nem hagyatkozhatunk csak a vidám és jó hangulatra. - Mayerné Répási Adrienn készített interjút Lévai Réka fotóssal.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett?  A mai tudásoddal is bele kezdenél újra?

 

L. R.: Nemrég kezdtem el a vállalkozást, talán túlzás is lenne még magam vállalkozónak nevezni. A vállalkozás számomra félelmetes volt és egyben nagyon izgalmas. Az alkalmazotti létből (aránylag biztonságos zónából) hirtelen meg kell teremtenem a havi kiadásaimat. De mégis nagyon élveztem a helyzetet, bár hatalmas kihívás volt számomra. Ez volt alapvetően a gondom az alkalmazotti munkakörrel korábban, hogy nem volt kihívás és nem láttam az, hogy idővel, feljebb léphetek a ranglétrán. Úgy éreztem, hogy nem én irányítok a szakmai fejlődésemben. Ma sem gondolkodom másképp, újra és újra belekezdenék.

 

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

L. R.: A konkurencia, a versenytársaink azért vannak, hogy fejlődni tudjunk. Mindig valaki eggyel feljebb teszi a lécet és úgy gondolom, hogy ettől működik az egész folyamat. Fontos, hogy ne lenézőek és irigyek legyünk a konkurenciát illetően, hanem ellenkezőleg, inspiráljuk egymást.

Kit tartasz a példaképednek? És miért?

L. R.: Nem akarok kiemelni egyetlen példaképet sem. Egy kicsit mindenkitől tanulok. Inkább azt mondanám, hogy az elvégzett munka, egy profin elkészített fotósorozat az, ami igazán inspirál. Igyekszem egy olyan sajátos stílust kialakítani magamnak, amiről felismerhetőek a munkáim.

 

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Miért?

L. R.: Kisgyermek koromban az unokatestvéremmel voltak olyan elképzeléseink, hogy éttermet fogunk nyitni ketten, de végül nagyon másfelé vitt közben az utunk. Nem volt egy kiforrott terv, hogy mi akarok lenni, valójában még az egyetemen sem tisztult le igazán. Tudtam, hogy valamilyen kreatív szakmát kell választanom, de sokáig sodrottam az árral. Az univerzum, vagy csak a véletlen, hogy erre az útra keveredtem.

Hány ötletet dobtál a kukába, vagy változtattad meg gyökeresen, míg megtaláltad azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni?

L. R.: A megfigyelő személyiségemnek köszönhetően, nagyon megfontoltan lépkedek előre. Jól megrágok mindent, mielőtt elkezdeném. Ezért szerintem nem is merült fel nálam az, hogy valami a kukába kerüljön. Vagyis talán már maga az ötlet kerül bele a kukába, mielőtt megvalósulna. Valahol ez előny, de hatalmas hátrány is lehet, abból a szempontból, hogy nem próbálok ki dolgokat mielőtt gyorsan elvetem őket.

Véleményed szerint egy vállalkozó csak egyféle dologgal foglalkozhat sikeresen?

L. R.: Idő függvénye. Úgy gondolom, hogy egy vállalkozást nem muszáj egy életen át vinni. Ha például egy kávézót, éttermet vagy golfpályát üzemeltetsz, és úgy érzed, hogy mindent kihoztál belőle, amit lehetett, sikerre vitted és szívesen átadnád másnak a stafétát, megteheted. Belefogsz egy másik projektbe és azt is sikerre viszed. Szerintem, ha több dologgal foglalkozol egyszerre, egyik sem lesz igazán erős.

Mivel foglalkoznál, ha nem létezne internet?

L. R.: Hasonlóan járnék el, fotós és grafikus lennék, csak nem az interneten keresztül hirdetnék. A fotográfia nem egy mai szakma, sőt örülnék neki, ha minél több művészi portrém és családi képem inkább az otthonokba a falon lenne és nem az interneten.

 

 

Ha tanácsot adhatnál a 18 éves önmagadnak, mi lenne az?

L. R.: Azt mondanám magamnak, hogy,,nyisd már ki a szemed Réka, gondolkodj dobozon kívül…”

Mi az, amit minden nap megteszel a siker érdekében?

L. R.: Minden nap szánok időt a pihenésre, kikapcsolódásra és igyekszem egészségesen étkezni.

Mikor, milyen rendszeresen, milyen formában fejleszted magad?

L. R.: Ha nem is minden nap, de igyekszem tanulni és még többet gyakorolni. Ha nincs fizetős vendégem, hívok magamnak modellt és megvalósítom az extrém elképzeléseimet is. Sok jó online tananyag látott napvilágot az elmúlt időszakban, ezekből én is bevásároltam párat. 🙂

Mikor, hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?

L. R.: Ezt napi szinten megteszem, 1-2 órában, de nekem a legnagyobb pihenés és kikapcsolódás évente egyszer elutazni nyaralni, vagy telelni, 2-3 hétre.

Milyen célt tűztél ki magad elé 2022-re?

L. R.: 2022-ben is az a célom, hogy művészeti értékű portrékat tudjak készíteni, heti 2-3 fizetős vendéggel. Szeretném bővíteni a gépparkomat is a következő évben.

Miért pont ezt az ágazatot választottad a vállalkozásodhoz? Hogyan talált rád?

L. R.: Azt érzem, hogy idő közben egymásba botlottunk és onnantól nem váltunk el. A lehetőségek számomra is nyitottak, pont úgy, mint bárki másnak. Ha alkotni akarok, használom az erőmet és megteremtem rá a lehetőséget. 

Miért szereted különösen ezt a munkád?

L. R.: Különlegesnek, mágikusnak tartom a fotográfiát. Azt, hogy megfagyasztunk egy pillanatot, ami sosem jön vissza többet az életben, de vissza tudjuk nézni és emlékezni általa az elmúlt időre.

Mi a nehézsége az egésznek?

L. R.: Minden vendégem nagyon egyedi és nekem fel kel ismerni, általában nagyon rövid idő alatt, a külső és belső értékeit, ahhoz, hogy igazán önazonos fényképek készüljenek. Ezen kívül figyelek a modell színtípusára és testalaktára is. Nem nehézségnek mondanám, hanem inkább kihívásnak, egy olyan feladatnak, ami minden ügyfél esetében újat tud mutatni.

Kiknek és miért ajánlod a szolgáltatásaid? Milyen életterületen tudják hasznosítani a fotókat?

 

L. R.: Általában az ember akkor szeretne valamit megfogni emlékbe, amikor valami történés van az életében. Lehetnek különböző életszakaszok, történik vele valami új, újradefiniálja önmagát, férjhez megy, elválik, várandós lesz, szülés után van és újra szexinek érzi magát, párt keres, új munkahelye van, új munkahelyet keres, férjével újra egymásra találtak és ezt megörökítenék, újra jók együtt és ennek az élménynek a falon lenne a helye képkeretben. Olyan élettörténeteket várok a stúdiómba, melyek megfagyasztva megszólalnak és emlékeztetnek. Ötleteket szeretnék adni a potenciális vendégeimnek, hogy milyen jellegű fotózással tudnak élni a stúdiómban. Akinek például nagyon fontos a család, felhívnám a figyelmet a generáció fotózásra (pl. anya, lánya, unokája), ami nagyon szép emlék egy családnak. Fáradt, önbizalom hiányos anyukáknak ajánlom a fél napos programot, ahol szakemberek segítségével, szépítő praktikákkal visszaidézzük a nőiességét és megörökítjük a változást. Látniuk kell, hogy mindannyiunkba ott van a fotogén arc.

Miben tudsz segíteni a megrendelőidnek, azon kívül, hogy minőségi fotókat készítesz róluk? Milyen pluszt ad egy jó fotó?

L. R.: Ahhoz, hogy igazán jó képek születhessenek elengedhetetlen a fotós és a vendég közötti összhang, viszont nem hagyatkozhatunk csak a vidám és jó hangulatra. Ezek nagyon fontosak, de van néhány dolog, amit figyelembe veszek fotózás előtt. Stíluskommunikátorral tevékenykedek és a megrendelő stíluskaraktere alapján dolgozunk, ruhaszetteket álltunk össze, színtípusnak és testalkatnak megfelelően. Majd a szetteknek megfelelő hátteret választunk a stúdióban. A sminkre és a hajra különösen figyelünk, több szakemberrel is együtt dolgozunk.

Hogyan válasszanak az emberek jó fotóst? Mi alapján?

L. R.: Tapasztalatom az, hogy nem mindig tudatos ez részükről. Általában ajánlások útján, illetve ár alapján döntenek. Szeretném arra biztatni azokat, akik fotóst keresnek a közeljövőben, hogy nézzék meg a referenciákat, olvassák el a bemutatkozót, a leírásokat. Fontos, hogy a fotós és a modell együtt rezegjen.

 

https://amuhelyfotostudio.hu/

https://www.facebook.com/amuhelyfotostudio

 

Az interjút készítette: Mayerné Répási Adrienn

Hirdetés