Kapcsolat: kkvzona@kkvzona.hu, +36 30 475 6782

Nagyon szeretem azt a szabadságot, amit a vállalkozói lét ad

"Az írás, ami segíti a kreatív énem kibontakozását. A jogászság agyalós műfaj..." Jámbor Eszter jogász, meseíróval Mayerné Répási Adrienn beszélgetett.

Miért döntöttél a vállalkozóvá válás mellett?  A mai tudásoddal is bele kezdenél újra?

J. E.: Három gyermekes édesanyaként 16 évet dolgoztam a közigazgatásban, egyre feljebb és feljebb kerülve a ranglétrán. Próbáltam minden területen helytállni, mígnem a szervezetem jelezte, hogy: ELÉG.

A végső szót a felmondás mellett mégis a férjem mondta ki.

A mai tudásom mellett sokkal előbb belekezdtem volna.

Figyeled-e a konkurenciát és hogyan befolyásolnak téged a pályatársak?

J. E.: Bár már nagyobbak a gyermekeim az én könyveim pedig az óvodás-kisiskolás életkornak szólnak, mindig szíves időzök a könyvkereskedések kisebb gyermekeknek szóló polcai előtt.

Kit tartasz a példaképednek? És miért?

J. E.: Minden Édesanya példakép számomra, mert tudom, mit tesznek le az asztalra napról-napra sokszor úgy, hogy úgy érzik, semmi látszatja.

Mi akartál lenni gyerekkorodban? Miért?

J. E.: Óvónéni. Nagyon szerettem az óvónénimet Marika nénit.

Hány ötletet dobtál a kukába, vagy változtattad meg gyökeresen, míg megtaláltad azt, amivel igazán szeretnél foglalkozni?

J. E.: Nem dobtam kukába még egyet sem. Van, amit pihentetek. Ez mondjuk egy kicsit komfortzónán kívüli számomra, mert legszívesebben mindent „most azonnal” csinálnék.

Véleményed szerint egy vállalkozó csak egyféle dologgal foglalkozhat sikeresen?

J. E.: Nem gondolom. De a fókusz fontos. A multitasking felettébb megterhelő.

Mivel foglalkoznál, ha nem létezne internet?

J. E.: Naplót írnék, és sokat utaznék.

Ha tanácsot adhatnál a 18 éves önmagadnak, mi lenne az?

J. E.: Kérdőjelezz meg mindent, amit mások állítanak rólad.

Mi az, amit minden nap megteszel a siker érdekében?

J. E.: Korán kelek. vannak rutinjaim, igyekszem beosztani az időmet.

Mikor, milyen rendszeresen, milyen formában fejleszted magad?

J. E.: Erre dedikált időm van hetente. Podcastot hallgatok, olvasok, workshopokon veszek részt (többnyire online).

Mikor, hogyan tudsz pihenni, kikapcsolódni?

J. E.: Kirándulással, utazással, olvasással.

Milyen célt tűztél ki magad elé 2022-re?

J. E.: 2022-ben szeretném megírni az 5 tornacsuka negyedik részét és a társas vállalkozásunkat – ParagrapHer – elindítani nemzetközi vizeken is.

Mesekönyv írás és jogászkodás, adatvédelmi tisztviselői munka. Nagyon eltérő, egymástól messze lévő munkák, mégis mindkettőt rendszeresen végzed.

J. E.: A mesekönyv írás inkább kreatív kikapcsolódás mintsem munka. A hozzá tartozó marketing munkából (social media felületek, webshop karbantartás, postázás…stb) igyekszem minél többet kiszervezni.

A jogászkodás jelenleg a pénzkereset. Szerencsére szeretem terület. A GDPR-ban pont az a szép, amiért nehéz is, hogy egy keretjogszabály. Kicsit az amerikai jogrendszerre hajaz. A precedensek mentén próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a dologból. Izgalmas figyelni, hogy a különböző tagállamok miként reagálnak egy-egy jogesetre. Elég meghökkentő sokszor. Ezért is mondjuk ügyfeleinknek, hogy olyan, hogy egy adatkezelési tájékoztató készen van és tökéletes, egyszerűen nem létezik.

Édesanya is vagy munkáid mellett. Hogyan bírsz minden téren helytállni, megfelelni, jelen lenni maximálisan?

J. E.: Szerencsére a gyerekek már tinédzserek, így sok mindenben önállóak. Azért így is napi szinten van szükség „mamataxira” és a tanulmányaikra is igyekszem odafigyelni. Fontosnak tartom, hogy legyenek olyan idősávok minden héten, amikor közösen, családként csinálunk valamit.

Miért pont ezt a két ágazatot választottad? Hogyan találtak rád?

J. E.: Az írás egy bevillanás volt. Totális életközepi válságban kirándultunk a családdal a Tengerentúlon. Ültem a Grand Canyonban egy kövön, néztem ahogy a vörös sziklákat beragyogja a nap, körülöttünk hasonló családok. És bevillant, hogy ez a nyugalom, ez az „Együtt”, ez az ÉLET. És én ezt meg szeretném ismertetni másokkal. Mert kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből sokkal egyszerűbb, ha felvesszük a hétmérföldes tornacsukánkat és elmegyünk otthonról. Annyi gyönyörű hely van akár Magyarországon is. Olyan jó lenne, ha minél több család átélhetné ezt a közösen kirándulós, egymást-, a világot-, magunkat felfedezős érzést.

Így indult az 5 tornacsuka. Közben rájöttem, hogy én mindig is írtam. Hol naplót, hol blogot. Miért ne írhatnék könyvet?

A jogászság a második végzettségem (eredendően tanító vagyok). Mondjuk nem meglepő, mert mindig baromi erős volt az igazságérzetem. Aztán rá kellett jönnöm, hogy a jog és az igazság nem mindig találkozik. Talán ezért is kerültem válságba szakmailag. Az adatvédelmi terület mindig érdekelt és amikor a COVID alatt online is el lehetett végezni a DPO (adatvédelmi tisztviselő) képzést, üzlettársammal közösem belevágtunk. Nem gondoltam, hogy első látásra szerelem lesz.

Melyikben nehezebb megvalósítani önmagad? Jogászkodás vagy írás?

J. E.: Az írás, ami segíti a kreatív énem kibontakozását. A jogászság agyalós műfaj, ezért ezt mondanám nehezebbnek.

Melyik milyen készségeket, tudást, hozzáállást igényel tőled?

J. E.: Mindkettőhöz jó nagy fenék kell.

Fontos a folyamatos tanulás, a kitartás. Az alaptudást szerencsére az évek során magamévá tettem.

Miért szereted különösen a munkád? Milyen kihívásokat tartogat számodra?

J. E.: Nagyon szeretem azt a szabadságot, amit a vállalkozói lét ad. Bárcsak előbb hittem volna önmagamban.

A legnagyobb kihívást az időbeosztás jelenti, hogy megtaláljam az egyensúlyt a munka-család-én háromszögben.

Mik a nehézségek és buktatók?

J. E.: A vállalkozóvá válásban a kezdeti nehézség, hogy alaptőke nélkül irtó kockázatos belevágni. Fontos, hogy reális képünk legyen a vállalkozásunkról és tudjunk elengedni, változtatni, átütemezni a szükséges.

Kell a vállalkozáshoz a szerelem, de nem szabad elfelejteni, hogy ez azért kőkemény biznisz is. Mindenhez jó érteni egy kicsit, -még ha ki is szervezzük-, mert az irányítás (és a vele együtt járó felelősség) a mi kezünkben van.

Mikor tudsz pihenni? Mivel kapcsolódsz ki?

J. E.: Az utóbbi időben nem volt egyszerű, mert a digitális oktatás után/közben egy teljes házfelújításba is belevágtunk, amit szintén én menedzselek.

Ebben az időszakban a túlélés záloga az volt, hogy időben lefeküdtem.

Kutyasétáltatás, olvasás és a családi programok során tudok töltődni, kikapcsolódni.

 

Jámbor Eszter – 

www.paragrapher.hu

 www.5tornacsuka.hu

https://www.facebook.com/5tornacsukamese

 

Az interjút készítette: Mayerné Répási Adrienn

Hirdetés